Psykoterapia Heli Korkala
   Psykoterapia      Mindfulness
   
 
 
  
      Kuvahaun tulos haulle rauhoittavia kuvia
Mindfulnessin eli tietoisen läsnäolon harjoittamisella on merkittävää vaikutusta ihmisen terveyteen, hyvinvointiin ja onnellisuuteen.

Mindfulness eli tietoinen hyväksyvä läsnäolo on pysähtymistä tässä ja nyt hetkeen. Sen sijaan, että mielemme harhailisi omiaan, tietoisesti läsnäolevana voimme valita mihin huomiomme suuntaamme. Tietoinen läsnäolo on tässä ja nyt hetkessä tapahtuvaa lempeää uteliaisuutta itseä ja ympäröivää maailmaa kohtaan. Tämän avulla voimme tarkastella omia aistimuksia ja tuntemuksia tarkasti tässä hetkessä sekä tunnistaa ja nimetä asioita vähentäen epämiellyttävien ajatusten ja tunteiden vaikutusta. Tietoinen läsnäolo auttaa erottamaan toisistaan oman itsensä ja omat ajatukset sekä huomaamaan ajatusten olevan todellakin vain ajatuksia, jotka virtaavat mielessä. 

Mindfulness on taito pysähtyä, antaa hetki aikaa itselle, kuunnella itseään hyväksyvästi, millään tavalla arvostelematta.

Tietoinen hyväksyvä läsnäolo on tutkitusti hyvä stressinhallintakeino. Stressiä eivät aiheuta pelkästään suuri työtaakka, uhkaavaksi koetut tilanteet tai jatkuvat keskeytykset vaan myös oma tapamme suhtautua niihin, aiemmat kokemuksemme, näkemyksemme ja ajatuksemme niistä. Mindfulnessin avulla voimme pysähtyä käsillä olevaan hetkeen, sellaisena kuin se on. 

Tietoisesta läsnäolosta on apua myös monenlaisissa hankalissa elämäntilanteissa, sillä siinä ei keskitytä itse vaikeuteen tai kipuun sinänsä vaan niiden kohtaamiseen, lempeästi ja hyväksyvästi.