Psykoterapia | ![]() | Kognitiivinen psykoterapia |
Kognitiivisessa psykoterapiassa käsitellään ja tutkitaan hyvinvointia rajoittavia ja epätarkoituksenmukaisia ajatustapoja sekä niiden yhteyksiä tunteisiin, ongelmallisiin kokemuksiin ja toimintatapoihin. Näiden ohella kehitetään taitoja ongelmanratkaisuun ja haetaan uudenlaisia selviytymiskeinoja. Kognitiivisessa terapiassa harjoitellaan myös uudenlaisia käyttäytymis -ja toimintatapoja.
Asiakkaan henkilökohtainen ja ainutkertainen kokemus ovat aina terapiatyön lähtökohtana. Terapeutti ja asiakas työskentelevät yhdessä tavoitteiden eteen.
Kognitiivisella psykoterapialla on vahva teoreettinen ja tieteellinen pohja. Psykoterapiamuodoista se on tieteellisesti tutkituin. Kognitiivisen psykoterapian on todettu olevan tehokas hoitomuoto esimerkiksi masennustiloissa, mielialahäiriöiden hoidossa ja erilaisissa ahdistuneisuushäriöissä, kuten paniikkihäiriössä, fobioissa, pakko-oireisessa häiriössä ja traumaperäisessä stressihäiriössä. Kognitiivinen psykoterapia on tuloksellista myös vaikeissakin häiriöissä.